Neurofeedback & ouder worden

De hersenen verliezen bij het ouder worden steeds meer zenuwcellen. Door het vermogen van zenuwcellen om nieuwe verbindingen met andere zenuwcellen te maken, is hier meestal in het dagelijks leven niet zo veel van te merken. Hersenfuncties worden op deze wijze behouden.


Desastreuze gevolgen van het verouderde brein worden hierdoor meestal voorkomen. Helemaal voorkomen is echter niet mogelijk. Het ouder worden gaat vaak gepaard met een slechter werken geheugen en verminderde concentratie.

Uit onderzoek is gebleken dat deze veranderingen afgeremd kunnen worden en klachten verminderd kunnen worden met neurofeedbacktraining. Diverse studies hebben aangetoond dat veroudering van de hersenen samengaat met veranderde hersenactiviteit. Informatie wordt op sommige momenten trager verwerkt. In een neurofeedbacksessie wordt positieve feedback gegeven op het moment dat de hersenen in een hogere staat van activatie zijn waardoor het brein leert informatie weer sneller te verwerken. Aandacht en concentratie nemen toe en het geheugen zal weer beter functioneren. 

Neurofeedback bij dementie Dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, gaat veelal gepaard met afwijkende hersenactiviteit. In het beginstadium van dementie is neurofeedbacktraining absoluut zinvol gebleken. De gevolgen van dementie, zoals geheugenverlies, kunnen hierdoor tijdelijk worden verminderd. De kwaliteit van leven neemt toe.

Het is momenteel echter nog niet bekend hoe neurofeedback het ziektebeeld kan beïnvloeden. Een gedegen voormeting is van groot belang om de (on)mogelijkheden voor neurofeedbacktraining per individu goed in te kunnen schatten.


linkedin facebook twitter