Neurofeedback bij volwassenen

Een aantal klachten waarmee volwassenen de huisarts bezoeken, kan met neurofeedback goed behandeld worden. Van de meest voorkomende klachten, zoals moeheid, hoofdpijn en depressie, is bekend dat ze samen kunnen gaan met veranderingen in activiteit van de hersenen.


Zowel moeheid als depressie gaan gepaard met verminderde activiteit in bepaalde delen van de hersenen. Hoofdpijnen, met name migraine, laten vaak een verhoogde activatie zien.

Tijdens een intake worden eerst de klachten in kaart gebracht. Vervolgens wordt de activiteit van de hersenen gemeten om te bepalen of er afwijkingen gezien worden die samenhangen met de klachten. Indien dit het geval is, kan worden gestart met neurofeedbacktraining.

De hersenen leren optimaal te functioneren en zich beter aan te passen aan waar de situatie om vraagt. Bij moeheid en depressie betekent dit positieve feedback wanneer de hersenen actiever worden en bij migraine leren de hersenen om minder actief te zijn. Door de neurofeedbacktraining neemt de moeheid af en worden depressieve gevoelens minder. Bij migraine nemen de aanvallen af in hoeveelheid en intensiteit of blijven de aanvallen helemaal achterwege.

INDICATIES:

Chronische moeheid
Depressie
Migraine
Stress
Burn-out
Angstklachten
Concentratiestoornissen
Geheugenklachten
Fibromyalgie
Chronische pijn
Restklachten na hersenletsel
Verslavingen
Schizofrenie
Obsessief compulsieve stoornis


linkedin facebook twitter