Presteren met neurofeedback

Berlijn, 9 juli 2006 - Hoewel vele miljoenen ogen op hem gericht zijn, weet hij zijn concentratie vast te houden en zijn zenuwen in bedwang te houden. En bam, daar is 'ie dan, de winnende goal. Fabio Grosso schiet Italië in een strafschoppenreeks naar de wereldtitel. Een prestatie van mondiale klasse.

Hoewel de factor geluk niet geheel uitgevlakt kan worden, is dit zeker geen toeval.

Opvallend is dat het Italiaanse voetbalelftal als een van de weinige ploegen, zo niet de enige ploeg, in zijn voorbereiding op het WK onder andere getraind is met neurofeedback, zogeheten peak performance training. Peak performance is een toestand waarin optimaal gepresteerd wordt, schijnbaar zonder enige moeite, vaak in opperste concentratie. Het is een toestand waarin volledig opgegaan wordt in het moment, er wordt extreem goed waargenomen en gecoördineerd.

Zij die jou voorgingen

  • Italiaans voetbalelftal
  • Roger Federer
  • Voetballers van AC Milan
  • Tiger Woods

Sporters dienen in optimale conditie te verkeren om goed te presteren. Natuurlijk is het trainen van fysieke conditie belangrijk om ervoor te zorgen dat spieren, hart en longen klaar zijn voor de wedstrijd. Maar ook de geestelijke conditie is van groot belang. Sportprestaties zijn voor een groot deel afhankelijk van de toestand van de hersenen en het zenuwstelsel. Tijdens een wedstrijd is het dan ook essentieel dat de hersenen voldoende alert zijn zodat goede aansturing van de spieren en voldoende spelinzicht gewaarborgd zijn.

Onvoldoende alertheid kan resulteren in moeheid en het nemen van verkeerde beslissingen. Een te hoge alertheid kan echter ook leiden tot mindere prestaties. Dit komt vooral voor tijdens verhoogde druk bij belangrijke wedstrijden of bij de in de voetbalwereld befaamde strafschoppenreeksen. Motoriek wordt minder nauwkeurig en er wordt vaker een slechte keuze gemaakt.


linkedin facebook twitter